Consumul de alcool in cantitati excesive are consecinte pe care le poti observa sau simti relativ rapid dupa ce ai baut. Acestea sunt primele semnale de alarma privind efectele daunatoare ale alcoolului. Exista insa si efecte pe termen lung, pe care adesea nici macar nu le luam in calcul, iar unul dintre acestea il reprezinta dependenta de alcool, sau pe scurt, alcoolismul.
Alcoolismul este o boala cronica, ceea ce inseamna ca ea nu poate fi vindecata complet niciodata. Persoanele care sufera de aceasta boala se pot trata, dar pentru a evita sa pice din nou in patima alcoolului, trebuie sa evite complet consumul de bauturi alcoolice.
Desi probabil ai impresia ca doar adultii sunt afectati de aceasta boala, dependenta de alcool este un pericol real si pentru adolescenti. Studiile au demonstrat ca cei care incep sa bea alcool inainte de 15 ani prezinta un risc de patru ori mai crescut sa dezvolte dependenta, fata de cei care incep acest consum la 21 de ani.
De la consumul ocazional la alcoolism, drumul spre dependenta este parcurs cu pasi mici si cel mai adesea greseala este constientizata abia cand ajungi la destinatie. Iata pe scurt, care sunt etapele prin care trece o persoana pe drumul catre adictie:
Fie ca incepi sa consumi alcool din curiozitate sau la presiunea prietenilor, odata ce ai experimentat senzatia de bine pe care ti-o da, data viitoare cand vei avea ocazia sa consumi alcool, vei fi tentat sa retraiesti aceasta stare.
Alcoolul poate deveni o miza, un mod de a demonstra ca esti matur sau pur si simplu ca esti mai „rezistent” decat ceilalti prieteni. Astfel, fara sa realizezi, consumul de bauturi alcoolice poate deveni un obicei.
Treptat vei incepe sa cauti motive care sa justifice consumul de alcool, iti vei spune ca bei ca sa te distrezi mai bine, ca sa scapi de inhibiţii şi astfel sa-ţi gaseşti mai uşor locul in grupul de prieteni, sau pur si simplu ca sa te detasezi de probleme.
Alcoolul actioneaza ca un drog; de aceea, in timp, dorinta de a consuma alcool va deveni tot mai intensa, pana cand o vei percepe ca pe o nevoie la fel de fireasca sau acuta precum setea sau foamea.
Odata dezvoltata dependenta, bautura pune stapanire pe viata ta, iar problemele incep sa apara. Iti pierzi interesul pentru familie si prieteni, tinzi sa te izolezi si ai permanent o stare de nervozitate. Apar de asemenea dificultati de concentrare, lipsa motivatiei si a energiei si in multe cazuri performantele scolare sunt afectate. Nu in ultimul rand creste riscul de a te angaja in comportamente sau situatii riscante precum agresiunea, sau delicventa.
Moderatia dar mai ales puterea de a spune „stop” sunt singurele modalitati de a evita drumul gresit. Depinde doar de tine sa alegi calea fara regrete!