AZUGA
Azuga este un oraș aflat în județul Prahova, Muntenia, România, cu o populație de 5213 locuitori (2002).[2] Se situează în Valea Prahovei, la confluența cu râul Azuga, la poalele Munților Bucegi și Munților Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica și Cazacu. Este o stațiune climaterică și turistică importantă, fiind renumită îndeosebi ca stațiune turistică pentru sporturile de iarnă.
La recensământul din 2002, Azuga avea 5.213 locuitori[2] dintre care 98,36% sunt români, respectiv 5.128, restul de 1.64% din populatia orașului fiind reprezentată de maghiari (0.76%), romi (0.40%), germani (0.36%). În structura populației pe sexe și vârste, 2.490 de cetățeni sunt bărbați, reprezentând 47.88%, iar 2.723 sunt femei, reprezentând 52.22%. Un număr de 917 persoane au o vârstă cuprinsă între 0-14 ani, 3462 de persoane au o vârstă cuprinsă între 15-59 de ani, iar un număr de 834 de persoane au o vârstă de peste 60 de ani.
Fiind situată la poalele munților Bucegi, Azuga este o stațiune climaterică și se poate mândri cu prima pârtie de schi din România omologată de F.I.S. (Federația Internațională de Ski) - pârtia Sorica. Din acest motiv, dar și datorită investițiilor masive în infrastructura de turism care au avut loc în ultima perioadă, Azuga a devenit una dintre cele mai mari stațiuni de schi din țară.
Pârtiile din Azuga:
1)Sorica: lungime 2100 m, dificultate medie, diferența de nivel de 561 m, instalație de iluminat nocturn și tunuri de zăpadă;
2)Cazacu: lungime 1920 m, dificultate medie, diferența de nivel 530 m;
3)Cazacu varianta: lungime - 400 m, dificultate medie, dispune de zăpadă artificială;
4)Cazacu bretea: lungime 715,54m, diferența de nivel 163,21 m;
5)Sorica Sud - lungime 770 m, ușoară;
6)La Stână - lungime 910 m, ușoară;
Alte pârtii de schi fond și randonee, precum și un traseu de snowboard, situate în vecinătatea pârtiei Cazacu, însumeaza 10 km.
Azuga dispune de o telegondolă inaugurată la sfârșitul anului 2007, care oferă acces din punctul superior către toate pârtiile din stațiune. Există de asemenea și instalații de teleschi, miniteleschi si babyschi.
Statiunea climaterica Azuga este localizata pe cursul superior al Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, la o altitudine medie de 920 m. Asezarea s-a numit intial „Intreprahove” si a fost declarata oras in anul 1948. Avand un climat tonic-stimulant, aer curat, ozonizat, statiunea se recomanda pentru tratarea nevrozelor astenice, a starilor de debilitate, a surmenajului fizic si intelectual. Aceasta statiune este un important punct de plecare spre cabanele din Muntii Bucegi si Baiului.
Accesul pe calea ferata pentru statiunea Azuga este asigurat de trenuri interne si internationale, care circula spre directia Bucuresti-Brasov. Principala magistrala rutiera care raverseaza statiunea de la nord la sud este DN 1.
Principalul obiectiv turistic este domeniul schiabil, care dispune de dotari moderne. Azuga se poate mândri cu prima pârtie de schi din România omologată de Federaţia Internaţională de Ski – pârtia Sorica. Din acest motiv, dar şi datorită investiţiilor masive în infrastructura de turism care au avut loc în ultima perioadă, Azuga s-a dezvoltat vizibil.
Astfel, in statiunea montana Azuga exista urmatoarele partii: 1) Sorica: lungime 2100 m, dificultate medie, diferenta de nivel de 561 m, instalatie de iluminat nocturn si tunuri de zăpadă pentru 700 m, 2) Cazacu: lungime 1920 m, dificultate medie, diferenta de nivel 530 m; 3) Cazacu varianta: lungime – 400 m, dificultate medie, dispune de zăpadă artificială. 4) Cazacu bretea: lungime 715,54 m ,diferenta de nivel 163, 21 m 5) Sorica Sud – lungime 770 m, usoara, 6) La Stana - lungime 910 m, usoara, Alte pârtii de schi fond şi randonee, precum şi un traseu de snowboard, situate în vecinătatea pârtiei Cazacu, însumeaza 10 km.
Potentialul turistic aferent teritoriului administrativ al orasului Azuga este în exclusivitate natural, formele de turism favorizate fiind: odihna totala sau activa, drumetie 9 trasee turistice montane de la foarte usoare la foarte dificile, în Muntii Bucegi si Muntii Baiului, trasee de alpinism în Muntii Bucegi, cu grad de dificultate de la I – VI ), sporturi de iarna ( schi alpin, fond, randonee, snowboard, sanius ) sporturi de vara ( exista 2 terenuri de handbal – volei, 1 teren de fotbal, 2 terenuri de tenis pe zgura, 1 teren de baschet, o sala de sport ), picnic, vânatoare si pescuit sportiv, agrement nautic, cunoastere – instruire .
De asemenea, Azuga dispune de o telegondolă inaugurată la sfărşitul anului 2007 care oferă acces de punctul superior către toate pârtiile din staţiune. Există de asemenea şi instalaţii de teleschi, miniteleschi si babyschi.
Principalele resurse turistice ale statiunii Azuga sunt:
peisajul montan cu mare valoare estetica si functionala favorabil odihnei dar mai ales activitatilor recreative atât iarna cât si vara;
clima montana de tip subalpin, similara celei înregistrata de statiunile turistice prahovene;
potential schiabil remarcabil în Muntii Gârbovei dar si în Clabucetele Predealului;
fond piscicol si cinegetic valoros.