Una din cele mai pitoresti zone din Carpati este zona Muntilor Fagaras. Aceasta este situata in sudul Mediasului la o distanta de aproximativ 80 km si este vizibila in unele zile la o anumita inaltime dupa fiecare plaoie de vara chiar de la Medias. Lantul muntos are numeroase inaltimi de peste 2000 m, numeroase cascade si lacuri glaciare.
La 2000 m inaltime se intinde pe o distanta de 90 km Transfagarasanul, soseaua care leaga Muntenia de Transilvania si strabate printr-un tunel de 900 m culmea principala la o inaltime de peste 2200 m. In perimetrul Muntilor Fagaras se gasesc si rezervatiile naturale Balea si Arpasel, ambele ocrotite, ca urmare a diversitatii florei si speciilor rare care traiesc aici.
Nu este o statiune in adevaratul sens al cuvantului dar iubitorii sporturilor de iarna se simt aici ca acasa. Balea Cascada se afla la o altitudine de 1234 m si ceva mai sus Balea Lac la 2034 m. Locatiile sunt situate in muntii Fagaras, pe Transfagarasan, la circa 65 km de Sibiu.
Pe timp de iarna transportul de la Balea Cascada la Balea Lac se poate face cu telecabina pe o distanta de 3800 m. Durata sezonului circa 180 zile iar sarbatorile zapezii in fiecare an in jurul datei de 15 iunie.
Cascada Balea
Situata in masivul Fagaras intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, ramne cea mai renumita cascada la peste 1200 m altitudine, are o cadere de 60 m si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Balea.
Lacul glaciar Balea
Monument al naturii, lacul Glaciar Balea este unul dintre cele mai mari lacuri din Muntii Fagarasului, avand o suprafata de 120 ha, o lungime de 360 m, o latime de 240 m si o adancime medie de 11 m. Lacul este situat la altitudinea de 2034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului.
Vegetatia din perimetrul lacului este de tip hidrofil, fiind formata din rogozuri si plante ca: patlagina alpina, papadia alpina, splina, etc.
Flora alpina mai cuprinde gentiane, garofite, flori de colt si sangele voinicului. Pe Muchea Balei creste o vegetatie variata ce cuprinde smardar, merisor, garofita cu flori rosii si militea, precum si floarea de colt si macul galben.